سوالات پرتکرار شما در زمینه زردی و نحوه کار دستگاه زردی
لطفا سوالات زیر را بخوانید و اگر پاسخی برای سوال خود نیافتید در فرم انتهای صفحه سوال خود را از ما بپرسید. همکاران ما در اسرع وقت به پرسش شما پاسخ خواهند داد.
سؤالات متداول
زردی بیماری است که در آن پوست دارای یک رنگ زرد است. این اتفاق می افتد وقتی مقدار بیش از حد ماده شیمیایی به نام بیلی روبین در خون باشد. بیلی روبین از روند طبیعی تجزیه سلول های قرمز خون ایجاد می شود. کبد به پردازش بیلی روبین کمک می کند تا بتواند از طریق ادرار و مدفوع از بدن خارج شود.
بیشتر نوزادان تازه متولد شده در هفته اول یا حدوداً پس از تولد دارای زردی هستند که اغلب به آنها زردی “فیزیولوژیک” یا “طبیعی” گفته می شود. درست پس از تولد ، اغلب از تجزیه گلبول های قرمز خون بیلی روبین اضافی وجود دارد و کبد کودک هنوز در حال رشد است ، بنابراین این امر می تواند برای مدت کوتاهی منجر به بیلی روبین اضافی در خون شود. در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند ، زردی اغلب ۳ هفته یا بیشتر طول می کشد. در نوزادانی که از شیر خشک تغذیه می شوند ، بیشترین زردی تا ۲ هفته از بین می رود.
- نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند
- نوزادانی که نارس هستند
- داشتن گروه خون متفاوت از مادر در نوزاد
بهترین روش برای مشاهده پوست کودک شما نور مناسب ، مانند نور خورشید طبیعی یا نورهای مهتابی روشن است. زردی معمولاً اولین بار در صورت ظاهر می شود. با افزایش میزان بیلی روبین در خون ، بیلی روبین در قسمت های پایین بدن مانند قفسه سینه ، سپس شکم و سپس پاها دیده می شود. سفیدی چشم نیز ممکن است زرد به نظر برسد.
بسیاری از نوزادان زردی دارند و بیشتر آنها مشکلی ندارند و یا نیاز به درمان دارند. اگر سطح بیلی روبین بسیار زیاد شود ، ممکن است به شنوایی و مغز آسیب برساند.
پزشک متخصص سطح بیلی روبین را در خون کودک شما آزمایش کند تا ببیند آیا به درمان نیاز دارد یا خیر. زردی فیزیولوژیک (زردی ناشی از بیماری نیست) اغلب در طی دو هفته بدون درمان از بین می رود. در این مدت ، ممکن است لازم باشد خون کودک آزمایش شود تا مطمئن شوید که سطح بیلی روبین در حال بهبود است. برخی از نوزادان نیاز به درمانی به نام فتوتراپی دارند.
این باعث می شود پوست کودک در معرض نوع خاصی از نور آبی روشن قرار گیرد در این مجموعه بهترین دستگاه های فتوتراپی و با کیفیت بالا در اختیار افراد قرار میگیرد این دستگاه دارای “چراغ های مخصوصی” هستند که برای اکثر نوزادان بسیار ایمن است. نور باعث ایجاد یک واکنش شیمیایی در پوست می شود که به بدن اجازه می دهد بیلی روبین را از طریق ادرار و مدفوع راحت تر از بدن خارج کند. بسته به سطح بیلی روبین ، ممکن است زمان استفاده از دستگاه فتوتراپی افزایش و کاهش یابد.
دو نوع فتوتراپی وجود دارد:
فتوتراپی معمولی: کودک را زیر دستگاه فتوتراپی قرار می دهنداین دستگاه نور آبی خاصی ایجاد می کنند که به روند درمان نوزاد کمک میکند. در طول درمان فتوتراپی ، در طول درمان نیاز است که از تابش نور به چشمان نوزاد جلوگیری شودبرای این کار از چشم بند طبی مخصوص استفاده میشود.
فتوتراپی فیبروپتیک: این روش درمانی با دستگاهی به نام پتو فتوتراپی انجام می شود. این یک پد نرم است که در داخل آن چراغ های آبی درمانی وجود دارد. کودک در حین درمان روی پتو فتوتراپی قرار می گیرد یا در آن پیچیده می شود.
بسیار مهم است که کودک در سن ۳ تا ۵ روزگی توسط پرستار یا پزشک معاینه شود ، زیرا معمولاً کودک در بیشترین سطح بیلی روبین است. به همین دلیل است که اگر کودک شما قبل از ۷۲ ساعت ترخیص شد ، باید کودک شما را ظرف ۲ روز از ترخیص مشاهده کرد. زمان این ویزیت ممکن است بسته به سن کودک شما هنگام ترخیص از بیمارستان و سایر عوامل متفاوت باشد.
- اگر کودک شما بیش از ۳ هفته دچار زردی است
- پوست کودک شما بیش از حد زرد شده است
- شکم ، بازوها یا پاهای کودک شما زرد است
- سفیدی چشم کودک شما زرد است
- کودک شما دچار آشفتگی است یا به خوبی شیر نمیخورد.
مصرف میوههای زرد در دوران بارداری و شیردهی سبب زردی نوزاد نمیشود. اما ما نوعی زردی خاص را در سنین بالاتر در بچهها مشاهده میکنیم. گاهی اوقات والدین کودکان سه یا پنج، شش سالهای را برای درمان میآورند که از مشکل زردی رنج میبرند که بر اثر خوردن میوههای رنگی همچون نارنگی یا هویج در آنها ایجاد شده است.
علت بروز این زردی هم مصرف بیش از حد این خوراکیهاست که باعث میشوند رنگدانههایشان روی پوست باقی بماند و پوست را به رنگ زرد دربیاورد. این بچهها یک تفاوت اساسی با نوزادان مبتلا به زردی دارند. سفیدی چشم بچههایی که با خوردن خوراکیهای رنگی مبتلا به زردی شدهاند، به رنگ سفید است اما سفیدی چشم نوزادان مبتلا به زردی، زرد رنگ است.
ثابت شده است که شیردهی موثر باعث کاهش سطح بیلی روبین می شود. با این حال ، به طور کلی نوزادانی که شیر می خورند ،مدت طولانی تری را برای درمان میگذرانند. مشخص نیست که چه ارتباطی بین شیر مادر و زردی طولانی مدت وجود دارد ، اما شیردهی باعث بدتر شدن زردی نمی شود. فواید شیردهی در همه موارد بیشتر از خطرات شیردهی در نوزادان مبتلا به زردی است.
وقتی کودک در رحم مادر است ، کبد مادر دفع بیلی روبین تشکیل شده در نوزاد را انجام می دهد. با این حال ، پس از تولد کودک ، ممکن است کبد آن زمان ببرد تا کاملاً عملی شود و بیلی روبین را دفع کند و در نتیجه زردی ایجاد کند.
بیلی روبین اضافی باعث ایجاد پوستی مایل به زرد و سفیدی چشم می شود. علائم همراه ممکن است خارش ، خستگی ، درد شکم ، استفراغ ، تب و حالت تهوع باشد. سایر علائم شامل تیرگی غیرمعمول ادرار و مدفوع است.
مدفوع و ادرار بچههای مبتلا به زردی با بچههای دیگر هیچ فرقی ندارد و نمیتوان تشخیص از روی ادرار یا مدفوع را ملاک قرار داد، آزمایش خون بهترین راه است. بیلی روبین همراه با از بین رفتن طبیعی گلبول های قرمز قدیمی همراه است. به این بیماری زردی فیزیولوژیک گفته می شود. ادرار نوزاد معمولاً زرد روشن است و رنگ مدفوع خردلی یا زرد تیره است. در بعضی موارد ، سطح بیلی روبین غیرمستقیم بسیار بالا می رود.
اگر پوست را فشار بدهید و زرد شود، احتمالاً کودک شما زردی خفیف دارد. اگر کودک شما زردی نداشته باشد، رنگ پوست او برای لحظه ای کمی روشن تر از رنگ طبیعی پوست به نظر می رسد. کودک خود را در روشنایی مناسب و ترجیحا در نور طبیعی روز معاینه کنید
بسیاری از شرایط سلامتی می تواند منجر به زردی چشم و ادرار شود. زردی می تواند یکی از این موارد باشد. آزمایش عملکرد کبد یا آنالیز ادرار برای تشخیص اینکه فرد به زردی آلوده است یا خیر توصیه میشود.
زردی نوزادی معمولا در هفته اول زندگی نوزاد در ۶۰ درصد نوزادان رسیده و در ۸۰ درصد از نوزادان نارس دیده میشود. البته احتمال بروز زردی در بعضی از نوزادان بیشتر است و همچنین عوامل ژنتیکی هم در برخی از موارد در بروز زردی نوزادی تاثیرگذار میباشد.
در یک نوزاد متولد شده ، بیلی روبین بالا به دلیل استرس زایمان طبیعی است. بیلی روبین غیرمستقیم طبیعی در ۲۴ ساعت اول تولد کمتر از ۵.۲ میلی گرم در دسی لیتر می باشد. اما بسیاری از نوزادان نوعی زردی و بیلی روبین دارند که طی چند روز اول پس از تولد از ۵ میلی گرم در لیتر بیشتر می شود
زردی معمولاً ۲ هفته پس از مصرف شیر خشک توسط نوزاد از بین می رود. در نوزادانی که شیر مادر می خورند ممکن است زردی بیش از ۲ تا ۳ هفته ادامه داشته باشد. اگر زردی نوزاد بیش از ۳ هفته طول کشید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
در برخی موارد که علت ژنتیک و سندرمهای ژنتیکی است امکان بازگشت زردی وجود دارد که میتواند برگشت پذیر یا دایمی باشد.
در نوزادی سالم که به طور کامل به دنیا آمده باشند، زردی به ندرت مشکل ساز می شود. با این حال، اگر درمان لازم باشد، نوزادان به درمان غیر تهاجمی پاسخ می دهند. در موارد نادر، زردی نوزاد درمان نشده ممکن است منجر به آسیب مغزی و حتی مرگ شود.